Risker med SMS-lån

/Risker med SMS-lån
Risker med SMS-lån 2017-05-07T21:14:33+00:00

Att låna pengar är idag ganska enkelt och när det kommer till sms-lån så går det att få ett lån utbetalt redan samma dag, även under kvällar och helger. Det gör att det finns en risk att man lånar pengar utan att man riktigt hunnit tänka igenom lånandet. Då det är ganska lätt att få ett sms-lån, om man klarar kreditkraven förstås, så är det även lätt hänt att man också lånar mer pengar än man egentligen behöver. Det gör att ett sms-lån kan bli en tung utgiftspost i samband med återbetalningen när man får lön.

Därför är det alltid viktigt att man minimerar riskerna när man lånar så att man inte får betala dryga avgifter för att man inte klarar av att återbetala lånet på förfallodagen, vilket även kan leda till att ens kreditvärdighet påverkas.

Hur man undviker riskerna med ett sms-lån

För att undvika eller åtminstone minimera riskerna när man behöver ett sms-lån så bör man alltid ta sig tid att tänka igenom sitt lånande innan man lånar. Man bör alltid göra en kalkyl över hur mycket man har råd att låna så man helt säkert vet att man klarar av att betala lånet senast på förfallodagen. Det finns vissa lånebolag som erbjuder möjligheten att delbetala sitt lån på två eller tre månader, vilket kan vara ett bra alternativ om man behöver låna ett större belopp.

Man bör också läsa på om de olika lånebolagen och då främst kring återbetalningen och kostnaderna. Det kan skilja väldigt mycket i kostnader mellan olika lånebolag, exempelvis kan kostnaden för ett lån på 3 000 kronor variera på mellan 300 kronor upp till 600 kronor, beroende på vilket lånebolag man väljer. Om man har en lite sämre kreditvärdighet eller kanske betalningsanmärkningar så kan det vara svårare att få ett lån till förmånliga kostnader. Men man bör även då se sig om bland de olika lånebolagen då priserna ändå kan variera stort.

Om man inte kan betala tillbaka ett sms-lån på förfallodagen

Det är viktigt att åter igen poängtera att om man inte vet säkert att man kan betala tillbaka ett sms-lån senast på förfallodagen så bör man inte låna. Om man ändå har ett sms-lån som man inte kan betala tillbaka så bör man alltid kontakta lånebolaget i god tid för att be om anstånd fram till den dag då man säkert vet att man kan betala tillbaka lånet. Många lånebolag kan erbjuda anstånd en viss tid, oftast till en kostnad på 100 kronor. Men många andra lånebolag erbjuder istället möjligheten att förlänga sitt lån, vilket förvisso innebär att man slipper indrivningsprocessen men i gengäld får betala en ganska dryg förlängningsavgift.

Om man vet helt säkert att man får pengar några dagar efter förfallodagen så kan det i de flesta fall bli billigare om man tar kostnaden för påminnelsen och slipper därmed en förlängningsavgift på flera 100 kronor. Då har man cirka 10 dagar på sig att återbetala lånet efter förfallodagen, men därefter så går lånet över till inkasso för indrivning och då får man betala ytterligare kostnader samtidigt som man kan få problem med sin kreditvärdighet.

Om man får ett inkassokrav så ska man alltid agera genom att betala kravet eller be om anstånd. Det går även att be om att få en avbetalningsplan men det är då viktigt att man klarar av att hålla den så man slipper ytterligare kostnader. Om man inte agerar så kommer kravet inom några dagar att gå vidare till Kronofogden vilket innebär ännu mer kostnader och att man riskerar att få en betalningsanmärkning, vilket gör att man kan få det svårt att få framtida lån eller krediter.